Delirium - Lauren Oliver


Cum ar fi sa traim intr-o lume fara dragoste, fara ura, fara dureri si dezamagiri, fara niciun sentiment?

Delirium ne arunca intr-o lume trista, in care iubirea este considerata o boala grava -amor deliria nervosa. Autoritatile considera ca dragostea este principalul motiv pentru bolile de inima, pentru sinucideri, divorturi si hotarasc sa trateze pe toata lumea de aceasta boala mortala, contagioasa.

Astfel, de la 18 ani, fiecare adolescent este operat, practic eliminandu-i-se acea parte din creier care genereaza emotii. Nu ti se ofera posibilitatea sa alegi si toata viata iti este stabilita in cel mai mic detaliu de catre ei.

Pana la 18 ani esti insa expus pericolelor si, odata ce esti infectat, poti fi inchis pe viata sau omorat, doar pentru a nu risca sa imbolnavesti si pe altii.

Lena mai are doar 3 luni pana la marele eveniment, operatia care ii va aduce stabilitate in viata. Mama sa s-a sinucis din cauza bolii si moartea acesteia a existat mereu, ca un stigmat, asupra vietii Lenei. Crescuta de o matusa, Lena incearca sa isi inabuse sentimentele si sa fie perfecta, asa cum se asteapta cei din jur.

Singurele bucurii i le aduce prietenia cu Hana. Dar si pe acestea le va pierde, dupa operatie, cand vor uita totul.

Dar lumea Lenei este data peste cap cand il intalneste pe Alex, unul dintre Invalizi (indivizi nevindecati, care traiesc in salbaticie si sfideaza regulile). Usor, usor, unul dupa altul, simptomele "bolii" isi gasesc loc in sufletul Lenei si ea stie ca e la fel cum era si mama ei, o ciudata.

Alex o invata sa vada lumea altfel, prin prisma sentimentelor, o invata ca e in ordine sa iubesti, sa urasti, sa iti fie teama. O invata ca nu iubirea e cea mai periculoasa, ci indiferenta.

Sfidand toate regulile, cei doi se intalnesc pe ascuns si isi traiesc frumoasa poveste de dragoste, cu intensitate maxima.

Cand Lena afla ca in tot acest timp, mama ei a fost defapt inchisa in Cripte si realizeaza ca toti au mintit-o, hotaraste sa fuga cu Alex in salbaticie, pentru ca ar prefera sa moara decat sa traiasca o viata fara el.

Cu cateva zile inainte de a  fugi, sunt prinsi insa si Lena este fortata sa faca operatia mai repede decat era programata.

Alex insa reuseste sa fuga. Dar va reusi oare sa o salveze?

Multumesc Editurii Nemira, pentru ca mi-a dat ocazia sa citesc o carte minunata, o a carte pe care o simti pagina cu pagina. Abia astept sa citesc si volumul 2.


Delirium este prima carte din trilogia Delirium.

Etichete: , , , , ,