Ziua Mortilor - Cees Nooteboom


Descriere

"Un regizor olandez de documentare filmează lucruri socotite de ceilalţi banale şi neinteresante, într‑un Berlin care poartă, asemenea lui, o tragică urmă a trecutului. Existenţa lui în mijlocul unui grup pitoresc de prieteni – care amestecă discuţiile despre artă şi istorie cu ospeţe la fel de spectaculoase – este tulburată de apariţia unei femei misterioase. 

Cineastul încearcă atunci să unească toate acele cadre vagi şi să dea sens propriei sale vieţi, iar povestea de dragoste se inserează în întinsa meditaţie asupra istoriei şi amintirii care este romanul lui Nooteboom."


Parerea mea

Arthur Daane este personajul principal al romanului. Dupa ce, in urma cu 10 ani, fiul si sotia ii mor intr-un accident aviatic, Arthur isi petrece intreaga viata hoinarind, fara un scop anume, fara sa aiba un loc al lui.

Un regizor excentric, un bun observator al firii umane si al locurilor din jur, Arthur se considera un om liber, care poate face ceea ce vrea, insa libertatea este o povara, uneori.

Momentul in care iese din amorteala este cel in care intalneste o tanara intriganta, pe care simte nevoia sa o protejeze de traumele prin care a trecut. Astfel, dragostea vine pe nepregatite si il face sa prinda din nou radacini.

Cartea nu a fost tocmai printre preferatele mele, deoarece povestea nu a curs lin, ci uneori a fost incoerenta, cu multe intreruperi, cu descrieri lungi si dialoguri la fel de lungi. Eu prefer romanele mai clasice, cu actiune si cu dialog si mai putin pe cele abstracte.

Este mai mult un roman filozofic, discutiile dintre personaje sunt intelectuale, niste meditatii asupra problemelor de viata si moarte, istorie, arte.

Cu siguranta, romanul este unul minunat pentru iubitorii de abstract si de discutii filozofice, asa ca nu ezitati sa il cititi.

Cartea a aparut la Editura Univers si o puteti achizitiona de aici.







Etichete: , , ,