Plopii din Berlin - Anne B. Ragde



Aparuta la Editura Univers, Plopii din Berlin este prima parte a  trilogiei familiei Neshov.

Este o cronica a unei familii ciudate, atipice, dezbinate. O familie doar cu numele, care se regaseste intr-un moment dureros, intr-un moment al mortii.

Cand Anna Neshov face un atat cerebral, la cei 80 de ani ai sai, fiii si nepoata acesteia se reunesc sa o vada pentru ultima oara.

Povestea este spusa din perspectiva a patru persoane: cei trei fii ai Annei si nepoata acesteia.

La cei 56 de ani, Tor este fermier, singurul care a ramas la ferma familiei. El a condus gospodaria, alaturi de mama sa. Iubitor de animale, universul sau este nu mai departe de grajdul sau cu porci si traieste intr-o saracie si o mizerie de nedescris. El este cel mai afectat de moartea iminenta a mamei, fiind singurul apropiat de ea.

Margido are 52 de ani si are o firma de pompe funebre. Nu are viata personala, nu a fost niciodata cu o femeie, este inconjurat doar de moarte si morti. Nu a mai fost la ferma de 7 ani, din motive bine stiute doar de el si mama lui, motive care vor fi dezvaluite odata cu moartea acesteia.

Plecat de 20 de ani din Norvegia, Erlend este rusinea familiei. La cei 40 de ani ai sai, traieste in Danemarca, alaturi de un barbat (Krumme), o viata de lux. A lasat in urma familia care nu l-a putut accepta asa cum este, stergandu-si din minte existenta lor.

Torrun este fiica lui Tor, in varsta de 37 de ani. Necasatorita, asistenta la un clinica pentru animale, nu isi cunoaste familia din partea tatalui. Pe Tor l-a vazut o singura data, pana in ziua in care o suna sa vina sa vada o bunica pe moarte, din cauza careia mama sa a fost alungata de la ferma, insarcinata fiind.

Tatal celor 3 si sotul Annei e inca in viata, dar e tratat ca si cum nu ar exista, ca o prezenta incomoda, fiind dispretuit toata viata de Anna si de copii, la randul lor.

Singurul pe care l-au iubit a fost bunicul Tallak, care a avut o influenta mai mare decat si-au imaginat asupra lor.

Moartea Annei ii reuneste, dar asta nu ii va invata cum sa se comporte ca o familie. Vor fi dezvaluite secrete adanc ingropate, care le vor schimba viata tuturor. Mama lor nu a fost femeia pe care au crezut ca o cunosc si ei nu vor mai fi oamenii care au fost pana acum.

Scriitoarea nu s-a ferit de teme mai sensibile, care socheaza. Moartea, homosexualitatea, saracia, vietile cladite pe minciuni.... toate sunt prezente in aceasta carte.

Daca v-am starnit curiozitatea, puteti achizitiona cartea de aici.

Cartea este volumul 1 din Seria Familiei Neshov.

Etichete: , , , ,