Magicienii - Lev Grossman


Am primit Magicienii de la Editura Nemira, pentru recenzie. Pe tot parcursul cartii, mi-am adus aminte de copilarie, de Harry Potter si de Cronicile din Narnia. Spre deosebire de Harry Potter, in Magicienii am gasit un univers al adultilor, al exceselor din toate punctele de vedere, al nefericirii personajelor, al neimplinirii.

Quentin a fost mereu un adolescent nefericit, deprimat, care nu stie ce isi doreste si are vise pe care, pe masura ce si le indeplineste, nu il mai multumesc. Mereu in cautarea fericirii, uneori pare ca se complace defapt in situatia jalnica in care se afla, cu fiecare pas gresit pe care il face.

La 17 ani, ii este indeplinit unul din cele mai mari vise: este admis la o scoala de magie. Desi ar fi trebuit sa fie multumit de viata lui, Quentin se pierde in alcool, nopti nedormite si nefericire. Sa fii vrajitor nu e ce isi imagineaza el, ci presupune multa tehnica si multa sarguinta.

" Dar sa va spun un lucru: eu cred ca sunteti magicieni, pentru ca va simtiti nefericiti. Un vrajitor e puternic cand infrunta durerea. El percepe diferenta dintre fata reala a lumii si cea pe care si-ar dori el sa i-o dea. Sau ce aveati impresia ca e chestia aia din pieptul vostru? Un magician e tare pentru casufera mai mult ca ceilalti. Rana lui ii da forta. Majoritatea oamenilor isi duc toata viata chinul pe dinauntru, pana ce-i pun capat prin alte metode sau pana ce sunt ei rapusi. Dar voi, prietenii mei, ati gasito alta cale: o modalitate de a folosi durerea. Sa o ardeti drept combustibil, pentru lumina si caldura. Ati invatat sa infrangeti lumea ce a incercat sa va doboare."

Impreuna cu Josh, Eliot, Janet, Penny si Alice, formeaza un grup excentric, mereu in cautare de ceva nou, mereu la limitele extreme ale tuturor viciilor si incercarilor.

Dupa ce termina cei 5 ani de colegiu, afla ca taramul Fillory, de care au fost cu totii incantati, din cartile care le-au modelat copilaria, exista cu adevarat. Reusesc sa ajunga acolo si nimeresc intr-o lume complet diferita, magica, in care creaturile ciudate sunt la ele acasa si ei isi dau seama ca scoala nu i-a pregatit pentru situatiile de acest gen.

Romanul este unul pe alocuri socant, brutal. Personajele sunt atipice, fiecare cu problemele si nefericirea lui. Magia i-a adunat cumva, impreuna, concentrandu-se asupra unei puteri de acest gen, pentru a isi alunga si a isi atrage, in acelasi timp, nefericirea.

Fiecare alegere, gresita sau corecta, trebuie sa si-o asume, dar inca nu au invatat cate consecinte pot avea alegerile lor, pana in clipa cand a fost prea tarziu.

Ura, suferinta, inteligenta sclipitoare, deziluzii, reusite... le gasiti pe toate.

Magicienii este primul volum al seriei Magicienii, formata din 3 carti.


Etichete: , , , ,