Distanța dintre noi - Jhumpa Lahiri



Distanța dintre noi este una din noutățile Editurii Nemira. Abia am așteptat să o citesc, imediat ce am văzut coperta. (Recunosc, nu pot rezista unei cărți cu o copertă frumoasă). Începutul mi s-a părut puțin greoi, cu multe informații de asimilat, dar după primele pagini, nu am mai putut să o las din mână.

Este o carte tulburătoare, o carte ce spune povestea unei familii, a trei generații; o carte despre distanța dintre oameni, dintre culturi, dintre lumi.

Într-o Indie plină de revolte și de mișcări comuniste, doi frați ( Udayan și Subhash) cresc împreună, dar complet diferit. În timp ce Udayan este un susținător al mișcărilor politice interzise, Subhash are planuri de viitor, este conștient de ce trebuie să facă și ce nu.

Plecat în America la studii, se distanțează de familie, de lumea pe care o știe. Pășește într-o lume cu mai multe posibilități, în care nu îi este frică să fie liber. Cu toate astea, este conectat încă de părinții săi, de Udayan, de locul său de baștină.

Moartea lui Udayan, la doar 26 de ani, îl face pe Subhash să se întoarcă în India. Găsește niște părinți pierduți, care nu fac față realității, care îl resping pe Subhash doar pentru că a rămas singurul fiu în viață. De asemenea, o găsește pe Gauri, soția însărcinată a lui Udayan, respinsă de părinții lui, fără nici un viitor în față.


" Viitorul o obseda, însă o ținea în viață; rămânea sprijinul, dar și călăul ei. Fiecare an începea cu un jurnal cu pagini goale. Versiune a unui ceasornic, tipărit și legat în coperte. Nu consemna niciodată impresii. Paginile le folosea, în schimb, pentru a scrie în ciornă compuneri sau pentru a face calcule matematice. Chiar și în copilărie, fiecare pagină de jurnal pe care urma să o deschidă, cu întâmplări încă netrăite, o umplea de teamă. Ca atunci când urca o scară pe întuneric. Ce dovadă avea că o să mai vină încă un decembrie?" 


Din milă față de ea și din dragoste față de răposatul său frate, o ia de soție, promițându-i să îi crească copilul ca și cum ar fi al lui, cu riscul de a îi face pe părinții lui să îl renege. Ajunși în America, apare pe lume Bela, o fiică iubită de Subhash și respinsă de Gauri, doar pentru că îi amintea de Udayan.

Oricât de mult s-ar stradui Subhash, Gauri nu poate să uite dragostea dintre ea și Udayan, distanțându-se tot mai mult de el și de fiica ei. Inevitabilul se întâmplă când Bela avea 12 ani: Gauri în părăsește, pleacă fără să se uite în urmă.

Toată viața le este afectată de plecarea ei, fiecare suferind în felul său, fiecare devenind o altă persoană. Când Bela devine mamă, la rândul ei, știe exact cum să nu se comporte, are un exemplu clar.

Traumele fiecărui personaj îi formează, îi fac să fie un întreg. Decizii greșite le afectează toată viața, secrete ascunse le stau pe suflet și îi fac să se închidă în ei, să se distanțeze.

O carte excepțională, pe care o puteți achiziționa de aici, cu o reducere de 30%. V-o recomand cu drag. :)





Etichete: , , ,