Ai toată viața înainte - Romain Gary



"  Ei au spus:
Ai înnebunit din cauza aceluia pe care îl iubești.
    Eu am spus:
Savoarea vieții n-o simt decât nebunii. "

Ai toată viața înainte este un roman tulburător, spus din perspectiva unui copil. Nu are însă nimic de-a face cu acea copilărie pe care o știm noi, în care totul e roz, minunat și fără griji.

Mascate sub limbajul unui copil de 10 ani, romanul trateaza teme complicate : prostituția, drogurile, discriminarea, boala, moartea...

Momo, eroul nostru, este crescut de Madam Roza, o fostă prostituată bătrână, obeză și pe moarte. Prin apartamentul ei de la etajul 6 trec zeci de copiii ai prostituatelor, care îi aduc aici contra unei sume de bani lunare, pentru a nu fi luați de Protecția Copilului.

Momo, însă, este locatar permanent. Nu știe nimic de părinții lui și nu își știe nici măcar vârsta exactă. Simte că i se ascund multe lucruri, dar nu îi pasă foarte tare. Este foarte atașat de Madam Roza și de viața mizeră pe care o duce.

" La început nu știam că n-am mamă și nici măcar nu știam că trebuie să ai. Madam Roza ocolea subiectul ăsta, ca să nu-mi dea de gândit. Nu știu de ce m-am născut și ce s-a-ntâmplat de fapt. "

" Dacă Madam Roza știa că sunt Mohamed și musulman, înseamnă că aveam totuși o origine și asta era ceva. "

Dar, pentru copilul prea devreme familiarizat cu părțile cele mai rele ale vieții, viața nu este nici ușoară, nici frumoasă. Duce pe umeri povara faptului că e singur, cerșește atenție, chiar dacă nu realizează, încearcă să ia decizii responsabile, atunci când ar trebui să le ia alții pentru el.

" Dar nu țin neapărat să fiu fericit, prefer mai degrabă să trăiesc. Fericirea e o porcărie imensă și cineva ar trebui s-o ajute să coboare cu picioarele pe pământ. "

Limbajul este unul șocant, având în vedere că romanul e scris din perspectiva unui copil, însă normal dacă analizăm mediul în care trăiește Momo. Autorul nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume, printr-un stil care trece ușor de la umor la tristețe, de la șoc la normalitate, de la inocență la maturitate.

Cartea mi-a fost oferită de Editura Univers și o puteți achiziționa de aici.

Etichete: , , ,