Fidelități - Diane Brasseur





Fidelități este povestea unui bărbat prins între două vârste, între două iubiri, între două vieți.

În vârstă de 54 de ani, cu o soție și o fiică de 14 ani la Marsilia și o amantă la Paris, eroul nostru încearcă să pună în balanță minus-urile și plus-urile din fiecare relație pe care o are.

Să își continuie viața cu soția sa, cu care este căsătorit de 19 ani și pe care încă o iubește? Sau să divorțeze și să își clădească o nouă viață alături de Alix, amanta sa cu 23 de ani mai tânără, fără de care nu poate trăi?

" Am o amantă, am o legătură, sunt infidel.
O repet în minte, de mai multe ori pe zi, ca să mă conving. Am senzația că gândesc în locul altui bărbat. "

Alix e singura care are o identitate în carte. Restul sunt personaje fără nume : soția, fiica, un bărbat (povestitorul nostru). Cumva, prin atatea personaje impersonale, Alix pare vie, se atrage atenția mai mult asupra ei.

Cartea este practic un monolog, o discuție a personajului cu el însuși. Stilul este unul simplu, umoristic, direct. Personajul nostru este indecis, trece de la o extremă la alta, cumva nu își poate organiza viața fără să o trăiască și pe cealaltă. Parcă ar fi două persoane într-una singură.

" Trebuie să-și spună că sunt foarte diferite.
Se gândește, poate, că fac comparația între ele. E o chestie cu totul feminină comparația de ordin fizic. Burta uneia este mai plată decât a celeilalte, dar părul celeilalte e mai mătăsos.
Alix s-ar putea să se întrebe dacă îi spun aceleași bancuri și cu aceleași adjective. Uneori, nu mai știu prea bine unde mă aflu, ceea ce îmi dă senzația că bat câmpii.
Oi fi reciclând și dorința? "

Oare toți bărbații trec prin dilemele prin care este el nevoit să treacă? E normal să fie îndrăgostit de două femei, atât de diferite și totuși atât de asemănătoare? Oare chiar o fi infidel sau este ceva normal?

" Ce aștept?
Să ia cineva o decizie în locul meu?
Desfășurarea unei drame? "


Cartea mi-a fost oferită de Editura Nemira. O puteți achiziționa de aici.

Etichete: , , ,