Dona Flor și cei doi soți ai ei - Jorje Amado



Dona Flor și cei doi soți ai ei este cea mai importantă carte a autorului brazilian, tradusă în peste 50 de limbi străine. Un roman plin de pasiune și de personaje bine conturate, 530 de pagini de magie.

Dona Flor, Vadihno și Teodoro...unul în trecut, celălalt în prezent, dar atât de prezenți amândoi în sufletul ei. Dar, haideți să vedem cine e ea. O brunetă frumoasă, cu forme pline, care ia ochii bărbaților. Este însă printre cele mai respectabile și decente femei din Bahia, de un bun simț și o pudoare care îi fac cinste. Profesoară la Școala Culinară de Artă și Savoare, Flor este femeia perfectă. Însă, sub aspectul ei de femeie decentă, trăiește o femeie cu un erotism și o pasiune care mocnește, așteptând să fie descoperită.

Cartea începe cu moartea lui Vadihno, primul ei soț, în plin Carnaval. Mort și îngropat, Vadihno este totuși un personaj principal al romanului, prin prisma amintirilor Florei. Opus total ei, el este (sau era) un afemeiat, jucător înrăit de pariuri și ruletă, bețiv, violent. Cei 7 ani de căsnicie au fost un coșmar pentru Flor, pentru că el o înșela cu oricine prindea, juca toți banii, venea și pleca oricând avea chef, era violent.

Toată lumea a fost bucuroasă la moartea lui, gândindu-se că Flor este în sfârșit liniștită. Dar ea, în loc să se bucure, simte că, odată cu el, a pierdut ceva din ea. Nu e completă fără Vadihno, fără dragostea lui. Nu poate trăi fără cel care a învățat-o ce e dragostea, care i-a trezit pasiunea, care i se dedica întru totul, atunci când era cu ea. Toate celelalte le-a dat uitării Flor, în timpul văduviei ei. Îl voia înapoi, cu toate relele lui.

După un an de la moartea lui, Flor se recăsătorește cu Teodoro, un bărbat total opus primului ei soț. Farmacist de renume, Teodoro îi oferă respect, stabilitate financiară, dragostea lui doar pentru ea. Toate bine dozate și după un program fix, ce e drept. Întrețineau relații intime miercurea și sâmbăta (cu repetiție sâmbăta), cast și cu mult respect. Aveau tot programul bine planificat, o viață total opusă față de ceea ce Flor a trăit până acum. 

Cu respectul și dragostea lui Teodoro, Flor era mulțumită și împlinită. Însă, cu timpul, viața asta a început să i se pară plictisitoare și să își amintească din ce în ce mai des de Vadihno, nebunul de Vadihno, care o aducea pe culmille extazului și ale disperării, în același timp.

Și cum în Bahia, oraș plin de magie și mistere, totul e posibil, Vadihno s-a întors la ea, pentru a o împlini. 

Ce s-a petrecut mai departe cu Flor și cei doi soți ai ei, trebuie să descoperiți singuri!


Mulțumesc, Editura Univers! Puteți achiziționa cartea de aici.


Etichete: , , ,