Shantaram - Gregory David Roberts


Și, a conchis Rukhmabai, deoarece ei credeau că sunt binecuvântat cu o fericire plină de pace, femeile fuseseră de acord cu numele ales. Acesta era Shantaram, care însemna "om al păcii", sau "om al păcii lui Dumnezeu".

Shantaram este o carte mare, atât la propriu cât și la figurat. 900 de pagini în care se împletesc dragostea cu ura, onoarea cu dezonoarea, pacea cu războiul, fărădelegile cu lucrurile bune, crimele cu mila, tristețea cu bucuria. 900 de pagini de istorie a Indiei, de mirosuri condimentate, de muzică și dans. 900 de pagini de orori, de sânge și moarte, de răzbunări și crime cu sânge rece. 900 de pagini de sărăcie, foame, boală, tristețe și necazuri. 900 de pagini de dragoste, pasiune, prietenie, puritate, sacrificiu și ajutor. 900 de pagini de magie.

Lin evadează dintr-o închisoare de maximă securitate, din Australia și ajunge în India. Aici, este decis să o ia de la capăt și să fie liber. Divorțul de soția sa l-a făcut să devină dependent de droguri. De aici și până la jafuri armate a fost doar un pas. Și încă unul, până la pușcărie... Însă, libertatea este mult mai impotantă pentru Lin. Riscă totul, încercând să evadeze...și îi reușește. Dar, va fi vreodată liber cu adevărat?

Ajuns în Bombay, Lin simte că aceasta va fi casa lui, de aici nu va mai trebui să fugă. Se îndrăgostește iremediabil de oraș, de muzicalitatea lui, de fericirea de pe chipul oamenilor, chiar și de sărăcia și părțile proaste de aici.

Ca să supraviețuiască, Lin începe să facă mici comisioane pentru turiști, să fie intermediar la mici fapte ilegale. Într-un oraș al prostituției și al drogurilor, al mitei și al mafiei, lui Lin pare să îi meargă bine. Își face prieteni și chiar se îndrăgostește de Karla, o femeie care va fi mereu o enigmă pentru el.

Trăiește în mahala, alături de prietenul său Prabaker și învață să se bucure de lucrurile simple. Iubește oamenii și încearcă să îi ajute. 

Când Khader intră în viața lui, Lin va intra în rândul mafiei, infracționalitatea făcând parte constantă din viața lui. Khader îi este ca un tată pe care nu l-a avut și Lin este în stare să își pună viața la picioarele lui. Ceea ce și face, în repetate rânduri. 

Puterea și rezistența îi sunt încercate când intră în închisoare, unde îndură cele mai mari bătăi și umilințe din viața lui. Este decis să se răzbune pe cel care l-a trădat, indiferent cine ar fi. Dar, sunt încă multe lucruri pe care nu le știe. Este doar o marionetă în jocul altora, fără să își dea seama.

Moartea îi seceră prietenii, dragostea neîmpărtășită îl chinuie și dorința de răzbunare îl macină. Fiecare infracționalitate îl shimbă, îl transformă într-un om dur, rece. Fiecare faptă bună pe care o face după compensează, alină, vindecă...

Începe să se ghideze după principiul lui Khader, că fiecare lucru rău poate fi bun, dacă este făcut din motivele corecte.

Va fi Lin liber cu adevărat sau Bombay-ul îl va subjuga?

Roman autobiografic, în cea mai mare parte, Shantaram aduce câte ceva pentru gusturile fiecărui cititor. Da, dimensiunile sperie. Da, în timpul în care citești Shantaram am putea citi 3-4 alte cărți. Dar, credeți-mă că merită! E o carte ce te ține captiv între paginile ei. Descrierile pline de viață te fac să simți și tu că te plimbi pe străzile aglomerate ale Bombay-ului. Simți pe cerul gurii gustul mâncărurilor descrise, simți mirosurile care pândesc la fiecare colț. Dialogurile curg natural, nu sunt forțate. Acțiune este cât cuprinde și nu te plictisești pe parcursul celor 900 de pagini. Abia aștept să citesc și volumul 2.

Mulțumesc, Editura All! Cartea o puteți achiziționa de aici, cu o reducere considerabilă.

Etichete: , , , , , ,