Replica - Lauren Oliver - Recenzie


Fiecare om este unic și special. Așa am fost învățați să credem. Însă, atunci când știința îți invadează viața, atunci când oamenii se joacă de-a Dumnezeu, apar Replicile.

Poate că sunt imperfecte, poate că se dezvoltă diferit, poate că sunt și ele unice. La prima vedere, însă, sunt identice.

Lyra și Gemma... două fete diferite, care nu ar fi trebuit să aibă nimic în comun. Una este om, alta e replică. Dar, ce sunt replicile? Nici mai mult, nici mai puțin decât clone. La institutul Haven, acolo unde oamenii se joacă de-a divinitatea, se creează replici. La început în număr mic, mai apoi cu sutele, sau chiar cu miile. Așa, cercetătorii pot face nestingheriți experimente, având la dispoziție cobaii proprii.

Lyra este o replică. Ea știe că nu este umană și nu este importantă. Replicile sunt doar niște numere... Însă, nu înțelege de ce are speranțe, dorințe, sentimente. Nu că ar conta pentru cineva. Nici măcar pentru ea.

Gemma este fiica marelui Geoffrey Ives. Are tot ce îi trebuie, înafară de afecțiunea tatălui său. O fată complexată, cu multe probleme de sănătate, o fată care nu a ieșit niciodată din cuvântul părinților. Asta, până când descoperă întâmplător, că tatăl său are legătura cu institului Haven. Habar nu are ce se petrece acolo, dar este hotărâtă să afle.

Pleacă, împreună cu Pete, într-o aventură care îi va schimba viața. Ajunge la institut chiar când acesta aproape că nu mai există, în urma unei explozii. 

Lyra reușește să scape, împreună cu 72, primul băiat cu care interacționează. Însă, habar nu au să supraviețuiască înafara institutului.

Întâlnirea dintre Lyra și Gemma va dezvălui multe secrete. Viețile lor sunt acum importante pentru cei ce se străduiesc să țină totul secret. Gemma află lucruri pe care nu trebuie să le știe, Lyra supraviețuiește, putând povesti detalii ce trebuie să rămână ascunse.

Într-o goană continuă, cu criminali pe urmele lor, încearcă să deslușească mistere. Sinucideri sub semnul întrebării, secrete bine ascunse, goana după supraviețuire.

Ce legătură are tatăl Gemmei cu toată această nebunie? Ce secrete i-au fost ascunse ei toată viața? Ce o face pe mama ei să fie dependentă de pastile? 

Cum se va descurca Lyra în lumea mult prea necunoscută ei? Cum va face față?

Deși are două povești diferite, eu am văzut cartea ca pe un întreg. Viețile celor două sunt mult prea legate, aflarea adevărului depinde de amândouă. Poate că m-a ajutat și că am citit cartea intercalat, și nu poveștile pe rând.

Mi-a plăcut ideea de a întoarce cartea, pentru a mai afla o bucățică din povestea celeilalte fete. Mi-a plăcut că Lauren Oliver are și aici același stil alert cu care ne-a obișnuit în Delirium și Panica. Este o carte care te ține în alertă, până la ultima pagină.

Mulțumesc, Libris! Cartea o puteți achiziționa de aici.






Etichete: , , , , ,