Agentul 6 - Tom Rob Smith - Recenzie


Comunism... de câte ori nu am folosit acest cuvânt, cu entuziasm sau cu ură, cu plăcere sau cu dezgust? Câți dintre noi, cei care nu am simțit ce înseamnă acest regim, avem habar ce înseamnă cu adevărat? Câți dintre noi ne-am asumat lupte care nu sunt ale noastre, idei care nu ne aparțin, fără a studia măcar istoria noastră, ca popor? Câți știm cu adevărat dedesubturile unui regim, plusurile și minusurile? 

Agentul 6 ne poartă în timp, în regimul comunist din URSS. Nu doar în regimul comunist, ci în dedesubturile KGB-ului, poliția secretă pe atunci. Spionaj și corupție, abuzuri de putere și crime, jocuri de culise și alianțe politice, războaie în care scopul scuză mijloacele. 

Lev Demidov este un tânăr ofițer în KGB. Pentru el, statul este a doua familie și crede cu adevărat în cauza comunismului și în ceea ce face. Trădătorii trebuie eliminați, indiferent de situație. Conștiinciozitatea și profesionalismul sunt reperele sale în viață, sistemul este cel care decide, în orice situație. Asta, până o întâlnește pe Raisa, soția sa inteligentă, pe care o iubește chiar mai mult decât iubește Statul.

Când situațiile în care este implicat sunt mai mult decât ar putea suporta, el renunță la munca în KGB, lăsând la o parte unele privilegii, doar pentru a nu mai avea conștiința încărcată de moartea și chinul altora. 

După 15 ani de căsnicie, este nevoit să rămână în Rusia, în timp ce soția și fiicele lor merg în America, pentru a susține un concert menit să unească cele 2 țări, să lase diferențele deoparte, măcar pentru moment. Însă, concertul cu drag organizat de Raisa, are în spate un plan machiavelic, organizat fără știrea ei, de către cei din KGB. Când Jesse Austin, un cântăreț american, susținător al comunismului, este asasinat, Raisa pică la mijloc, fiind și ea omorâtă. KGB, împreună cu FBI inventează o poveste tragică, în care Raisa ar fi fost amanta lui Jesse și l-ar fi omorât din gelozie, fiind și ea ucisă de soția acestuia.

Lev este absolut convins că totul este o minciună. Distrus de moartea Raisei, el este hotărât să afle cine a omorât-o și de ce. Nu are însă voie să părăsească Rusia. Îl va opri asta să încerce? Își va risca viața pentru a încerca imposibilul sau se va mulțumi cu minciunile care i-au fost servite, frumos ambalate? Cine este Agentul 6 și ce rol joacă el în toată povestea?

Dacă vreți să aflați răspunsurile, vă invit să citiți cartea. Are o acțiune alertă, care te ține în suspans de la primul, până la ultimul cuvânt. Mulțumesc, Editura Univers! Puteți achiziționa cartea de aici.



Etichete: , , , ,