luni, 9 octombrie 2017

Muzica vindecă tristețiMuzica a făcut mereu parte din viața mea. M-am născut în epoca în care divertismentul era cu porția. Am crescut cu radio-ul pornit, sunetele muzicii răsunând în nopțile lungi de vară. Mi-am petrecut adolescența învârtind casetele cu creionul. Pun pariu că mulți tineri nu au nicio idee care e legătura dintre o casetă și un creion. De fapt, habar nu au ce e aia o casetă.

În liceu, îmi înregistram casete pe o combină. Trebuia să fie liniște continuă, dar uneori uitam și mai prindeam câte o frântură de conversații, între melodii. Dar, aveam pe casete ce melodii îmi plăceau și le ascultam la nesfârșit. Am trecut la cd-uri, mp3 playere și am ajuns la stick-uri.

E atât de ușor acum să îți asculți muzica preferată oriunde: în mașină, acasă, pe stradă, cu căștile în urechi. Sunetul îți pătrunde în minte, te învăluie, te cuprinde și apoi o ia de la capăt. Fiecare melodie îți aduce aminte de momente cheie: primul dans, primul sărut, prima oară când te-a luat de mână, prima oară când ți-ai văzut copilul.

Muzica vindecă tristeți, te ține de mână când ți se clatină lumea sub picioare, e lângă tine când pierzi persoane dragi.

Sunt o persoană care pune pasiune în tot ceea ce face. Mă bucur cu pasiune, iubesc cu pasiune, îmi expun părerile cu pasiune. Până și când sufăr, o fac cu pasiune.  Aș vrea să spun că viața mea a fost ca o melodie bună, dar nu e așa. Însă, melodiile bune m-au ajutat să trec mai ușor prin viață, mai ales când am fost căzută la pământ, și să mă ridic cu eleganță.

Unul din cele mai grele momente din viața mea a fost când mi-am pierdut tatăl. Nu știu dacă îmi voi putea găsi vreodată cuvintele pentru a exprima ce e în sufletul meu când îmi amintesc de el. A fost un tată pe care mulți copii și l-ar fi dorit: răbdător și calm, iubitor și cald. El mi-a insuflat pasiunea pentru muzică și pentru citit. În lipsa lui, tot muzica și cititul m-au ajutat să mă ridic din nou. Pentru că el îmi spunea mereu să fiu puternică. Am fost, și încă sunt... Sunt sigură că de acolo de unde e, e mândru de mine, pentru că, indiferent de obstacol, trec mai departe cu capul sus și în ritm de dans.  

De multe ori, in perioada de după, ascultam pe repeat aceeași melodie. Din nou, și din nou, și din nou... Așa, îl simțeam din nou aproape de mine. Timpul a trecut. Nu l-am uitat niciodată, însă am învățat să accept viața fără el, pentru că așa m-a învățat, să fiu puternică.

Același lucru încerc să îi învăț și eu pe copiii mei. Să fie puternici, să citească și să asculte muzică. Muzica e mereu prezentă, în casa noastră.


Video din arhiva personală

Și soțul meu e la fel de pasionat de muzică, însă, e o diferență între noi. Eu o ascult, el o analizează. Eu închid ochii și îmi amintesc, el închide ochii și simte muzica. Eu îmi imaginez, el calculează. Îmi poate spune exact ce putere are sistemul, câte boxe sunt într-o sală, dacă bass-ul e pornit sau nu. Pe mine mă pierde. Așa că, atunci când e vorba de ales sisteme audio, întotdeauna mă bazez pe experiența lui. 

Mie îmi plac boxele care au un design frumos, el caută calitatea sunetului. La Edifier, am găsit amândoi ce am vrut: calitate, experiență, design elegant. Un alt punct forte pentru ei a fost faptul că se gândesc la copiii defavorizați, oferind sume mari de bani pentru burse sau pentru implanturi cohleare care să ajungă la copiii cu deficiențe de auz.

Când ești părinte, e imposibil să nu te impresioneze problemele micuților. E imposibil să treci nepăsător pe lângă suferința lor. Mă gândesc cu groază la acei copii care nu pot auzi muzica vreodată, nu îi pot cunoaște puterea vindecătoare, la fel cum mă gândesc cu groază la acei copii care nu au un TATĂ care să le insufle pasiunea și iubirea pentru ceva, pentru orice…

Eu sunt o norocoasă! Trăiesc viața în ritmul muzicii.Articol scris pentru proba a 5-a a competiției Superblog2017.

59 de comentarii:

 1. Ce frumos ai scris <3. Mult succes, Cata! Si eu simt la fel de fain muzica, are aceeasi putere asupra mea.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce articol frumos! Felicitari si multa bafta

  RăspundețiȘtergere
 3. Si pe mine muzica mă calmează, Julio Iglesias e favoritul meu.

  RăspundețiȘtergere
 4. Un articol foarte sensibil, care mi-a mers la suflet! Felicitări!

  RăspundețiȘtergere
 5. Si eu ascult muzica tot timpul, si cand sunt trista si cand sunt fericita.

  RăspundețiȘtergere
 6. Citesc și ascult muzică, Nicu Alifantis :). Succes la Superblog!

  RăspundețiȘtergere
 7. Frumos articol. Muzica intr-adevar vindeca tristetea.

  RăspundețiȘtergere
 8. M-am regasit in cuvintele tale! Muzica intr-adevar vindeca tristetea. Sau imbraca bucuria!

  RăspundețiȘtergere
 9. Într-adevăr, muzica e un medicament universal :) De multe ori când sunt tristă îmi pun muzică...

  RăspundețiȘtergere
 10. Nu mai am rabdare să ascult muzica, de niciun fel...ma agita chiar si cea de relaxare, prefer linistea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu nu am niciodată linişte. Am uitat ce e aia. :))

   Ștergere
 11. Super articolul, Catalina. Si eu ascult cu placere muzica, îmi da energie sau mă calmează, in funcție de situație. Zilele astea, de exemplu, mi s-a pus pata pe colinde seara... deși mai e mult pana la Craciun 😂😂😂 Succes in continuare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vai, de prin noiembrie încep şi eu să ascult colinde.

   Ștergere
 12. Si eu am avut momente triste in care muzica m-a ajutat!

  RăspundețiȘtergere
 13. Ador muzica, desi nu stiu sa cand imi place sa o ascult dar si sa o dansez

  RăspundețiȘtergere
 14. Muzica e cea care a fost alaturi de mine mereu si la bine si la greu.

  RăspundețiȘtergere
 15. Un articol minunat și extrem de sensibil... Muzica e cea care ne ajută să ne deconectăm și să cucerim înălțimi de vis... Mult succes în concurs!

  RăspundețiȘtergere
 16. Pe mine muzica m.a marcat si as sputea spune ca m.a ajutat sa trec prin niste momente foarte dificile. De asemenea, m.a ajutat sa ma mentin pe linia de plutire, sa n.o iau razna in liceu si sa ajung cine sunt azi

  RăspundețiȘtergere
 17. Sunt de acord cu tine ca muzica si cartile ne pot vindeca sufleteste sau macar ne fac sa uitam pentru un timp.

  RăspundețiȘtergere
 18. Iti dau perfecta dreptate. Pe mine muzica ma relaxeaza maxim

  RăspundețiȘtergere
 19. Un articol foarte frumos!Succes la SuperBLOG!

  RăspundețiȘtergere
 20. Nu cred ca mi-as putea imagina viata fara muzica. Succes!

  RăspundețiȘtergere
 21. Muzica de iecare data a ost un aliat pe care m-am putut baza la orice ora, indierent de motiv. Felicitari pentru articol Catalina si mult succes

  RăspundețiȘtergere
 22. Mi-a placut articolul, e scris din suflet, dar cel mai mult mi-a placut prestatia celor mici, sunt niste dulci.

  RăspundețiȘtergere
 23. Vai, ce dragut! Cata veselie la voi acolo :)))

  RăspundețiȘtergere
 24. Mulțumim pentru articol. Și felicitări pentru micuții artiști! Succes!

  RăspundețiȘtergere
 25. The music is an emotional rescue!
  Mick Jagger-The Rolling Stones

  RăspundețiȘtergere