Defecți #1 - Cecelia Ahern - Recenzie


Defecți și Perfecți. Trăim într-o lume a etichetelor. Ne uităm la un om și ne dăm cu părerea despre caracterul lui, fără să avem habar cine este și ce l-a făcut să fie omul de azi. Etichetăm, judecăm, blamăm, pedepsim, ironizăm... Bineînțeles, noi facem totul corect, ceilalți sunt cei care greșesc. 

Vă sună cunoscut? Asta este societatea în care trăim. Tocmai de aceea, când m-am apucat de citit Defecți, o disptopie în care oamenii sunt împărțiți în aceste două categorii, asemănarea cu societatea și cu oamenii noștri m-a izbit din plin. Nu, noi nu îi înfierăm pe cei Defecți, doar îi arătăm cu degetul și facem tot posibilul să ne îndepărtăm de ei, să nu avem de-a face cu ei. Cu ce suntem diferiți față de cei ce îi înfierează? 



Din cauza mai multor decizii greșite ale conducătorilor țării, situația financiară a ajuns într-un impas. Pentru a împiedica oamenii care greșesc să mai ajungă la conducerea țării, guvernul a format Ghilda, care are rolul de a găsi Defecții și de a îi "însemna". D-ul pe care îl primesc, în funcție de greșeală, face din ei niște proscriși. Trăiesc în aceeași comunitate, dar sunt obligați să respecte alte reguli, mult mai stricte. Viața le este total schimbată, din cauza unei decizii proaste. 

” Pentru decizii greșite, pe tâmplă. Pentru minciună, pe limbă. Pentru furt, pe palma dreaptă. Pentru lipsă de loialitate față de Ghildă. pe piept, în dreptul inimii. Pentru încălcarea regulilor societății, pe talpa dreaptă.” 

Celestine vrea să fie perfectă. La cei 17 ani ai săi, susține cu, toată ființa ei, sistemul și crede în el. Este iubita lui Art, fiul judecătorului Crevan, cel care conduce Ghilda. Părinții săi sunt la fel de perfecți și trăiesc într-o monotonie frumoasă. 

Când Celestine ia decizia să ajute un bătrân Defect, în autobuz, viața ei se va schimba și va deveni un calvar. Este închisă și trimisă în judecată. Crevan îi propune să mintă, pentru a o scăpa de stigmatul de Defect, însă Celestine știe că nu a făcut nimic greșit și începe să se îndoiască de regulile Ghildei. Pentru că are curajul să nu i se supună lui Crevan, Celestine este singurul om din istorie care primește 6 semne. Toate cele 5, pe care le știe toată lumea, plus unul pe șira spinării, făcut chiar de Crevan și neconsemnat în fața mulțimii. 

La nici 18 ani, întreaga viață îi este dată peste cap. Cei ce o plăceau o disprețuiesc acum, nimeni nu vorbește cu ea decât pentru a o umili, iar Crevan încă încearcă să o distrugă. Își va plânge de milă sau va încerca să lupte, să schimbe ceva? 

M-a surprins plăcut noul stil al Ceceliei Ahern. Abia aștept să citesc volumul 2. Mulțumesc, Editura All! Dacă v-am făcut curioși, puteți achiziționa cartea de aici.



Etichete: , , , ,