sâmbătă, 14 octombrie 2017

Do you speak Engleză?Cum un salut te poate băga în buclucEram în anul I de facultate, când am ieșit prima oară din țară. Doar o zi, la vecinii noștri unguri, în Debrecen. Prima practică la facultate, eram toți un entuziasm. Niciunul din noi nu știa o boabă în ungurește. 

Înainte de a trece granița, în Oradea, un moșuleț simpatic și amabil ne învață un salut în maghiară. Bucuroși nevoie mare, cu zâmbetele întinse până la urechi, l-am folosit cu toată lumea cu care ne întâlneam pe stradă. Noi zâmbeam, ei se încruntau; noi ne încruntam și mormăiam, că nici măcar la salut nu ni se răspunde, ei bodogăneau și plecau mai departe. După multe astfel de reacții, am ajuns la o concluzie: ungurii sunt o nație de oameni ursuzi. 

Și ei au ajuns la o concluzie, după cu ne-a explicat un compatriot de al nostru, ceva mai târziu. În opinia lor, eram niște nesimțiți care îi înjuram cu zâmbetul pe față, pentru că noi asta învățasem, o înjurătură. Ne-o făcuse bine moșul cel simpatic... 

Atunci, mi-am promis că nu mă voi mai pune niciodată într-o asemenea postură. Nici pe mine, nici pe cei din jurul meu.Cursuri de limbi străine pentru firme


Mi-ar plăcea să avem o mică afacere de familie. Împreună cu soțul meu, am pus la cale un plan pentru a deschide o firmă micuță, de import-export, cu câțiva angajați. 

Știți ce aș face în primul și în primul rând? Nu traininguri de vânzări sau de public speaking, nu zeci de cursuri inutile. Aș apela la o firmă care face traduceri specializate, să le ofer angajaților mei niște cursuri de limbi străine pentru firme

Nu pentru că aș vrea să mă salute în chineză, nu pentru a vorbi dimineața, la cafea, în limbi străine, ci pentru a nu ne face de râs, cu toții. Pentru a nu fi nevoiți să ne uităm ca mâța-n calendar la vreun mail primit de la un partener dinafară. Pentru a nu fi puși în situația de a da un răspuns mâine, la un mail la care trebuia să se răspundă ieri, doar pentru că ne-am împiedicat în niște termeni tehnici.

Cu toții am învățat limbi străine în școli, însă la nivel conversațional, general. Mie, dacă îmi pui un document cu termeni specifici în față, sigur mă voi chinui să îl traduc. Și de ce să mă chinui când îmi poate fi ușor? De ce să nu aleg calea sigură spre succes?

Știu și la cine aș apela: la agenția de traduceri Swiss Solution. Mi se par profesionaliști, mai presus de toate. Apoi, am nevoie de niște parteneri care să știe să facă aceste cursuri să ne placă. Nu mai suntem la școală, dar trebuie să învățăm. Ar fi perfect dacă am putea-o face cu drag. Ei par oamenii potriviți pentru ceea ce vreau eu: profesionalism, experiență, adaptabilitate. 

Cei 13 ani de experiență și locul 1 în topul firmelor de traduceri din România, îi recomandă. Tot ce avem de făcut este să trecem de la plan la realizare. 

Let’s start the business!

Și-apoi, romgleza o știm cu toții. Nu poate fi așa de greu să învățăm și engleza…
Articol scris pentru proba 7 a competiției Superblog2017.

28 de comentarii:

 1. Adevarul este ca, daca nu stii macar o limba straina, in speta engleza, este foarte greu. Majoritatea angajatorilor o solicita la angajare, si avand in vedere ca foarte multe companii au contracte in afara, chiar este necesara!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Clar. E foarte greu să faci față, fără să ştii măcar o limbă străină.

   Ștergere
 2. Partea cu înjurăturile au folosit-o și ai noștri cu un coleg congolez... I-au spus că, dacă va spune anumite cuvinte profesoarei la examen,va trece, că acelea sunt cuvintele magice... S-au dovedit a fi înjurături :) Foarte fain articol, felicitări și mult succes!

  RăspundețiȘtergere
 3. De engleza, te lovesti la tot pasul, de cum deschizi ochii si pana te culci. Mie imi da mari batai de cap, faptul ca nu stiu engleza.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aşa e. Chiar te loveşti la tot pasul de ea. E greu dacă nu ştii deloc.

   Ștergere
 4. Eu stiu engleza bine, dar tot imi doresc sa o reiau si sa imi imbunatatesc vocabularul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Şi eu ştiu binișor, dar doar engleza literară, practic.

   Ștergere
 5. Engleza este una din limbile straine pe care oricine trebuie sa le stie, este foarte importanta!

  RăspundețiȘtergere
 6. Eu as dori sa exersez mai mult, dar, in afara de pustii mei, nu am cu cine sa vorbesc in engleza. Ma mai trezesc uneori ca vorbesc singura in engleza, de zici ca am luat-o razna :) ))))

  RăspundețiȘtergere
 7. E bine sa stii o limba straina, mai ales engleza! Te lovesti de ea la tot pasul! Si va spun ca-i tare greu pentru cei care nu stiu o boaba...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E o limbă vorbită peste tot, engleza. Clar, ajută să o ştii.

   Ștergere
 8. Intr-o multinationala exista mobilitate: cea a investitorului, a distribuitorului, a producatorului sau a angajatului si toti trebuie sa comunice. Toate acestea vor ridica probleme daca angajatii nu au macar cunostiinte minime sau in majoritatea cazurilor o pregatire adecvata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exact. Poți pierde mult şi multe, dacă nu ştii o limbă străină.

   Ștergere
 9. Gandesti foarte bine. Nu multe persoane care intentioneaza sa intemeieze o afacere se gandeste sa-si instruiasca personalul. Ai ales o firma cu renume si sigur vei pune niste baze solide viitoarei afaceri

  RăspundețiȘtergere
 10. Hai tu, ca mosuletul a tinut cont de regula generala: intr-o limba straina prima data inveti injuraturile :P. Nu e vina lui :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. A noastră e vina, că nu ne-am prins la timp. :))

   Ștergere
 11. E foarte important sa stii o limba straina, mai ales daca e sa ai firma!

  RăspundețiȘtergere
 12. Asfel de cursuri ar trebui urmate in toate firmele care se respecta. Mult succes cu acest articol.

  RăspundețiȘtergere
 13. Foarte frumos articolul! Pentru mine cel mai greu este sa inveti engleza o persoana care vorbeste romengleza deja! Stie o multime de cuvinte, razlete, o gramada de greseli si iti este greu sa il duci la un nivel la care sa invete structura si regulile, fara sa simta ca se plictiseste si nu avanseaza.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De asta copiii învață mai repede. O iau de la 0, sunt mai ușor de modelat.

   Ștergere